somKers | Tecnologies transformadores: Bitcoin
21454
post-template-default,single,single-post,postid-21454,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Tecnologies transformadores: Bitcoin

Què són els Bitcoins?

Els bitcoins són una moneda virtual que es genera a través d’Internet.  El procés de creació de bitcoins és un procés de “mineria”, per analogia al procés d’obtenció de l’or. El que li dóna valor a l’or és la dificultat d’extreure’l. En el cas dels bitcoins es generen a través d’un algoritme que proporciona un repte matemàtic, i que es llança a la Xarxa cada 10 minuts.  Qui resol el repte (connectant un ordinador a  aquesta xarxa) s’emporta la recompensa.

Mai existiran més de 21 milions de bitcoins (així ho ha establert el seu creador). El 2020 ja hi haurà 20 milions i el darrer milió s’allargarà fins el 2100. Actualment, cada 10 minuts es generen 25 bitcoins, i aniran decreixent.

Per tant, la dificultat per minar un bitcoin augmenta, i això és el que n’augmenta el valor. Abans era suficient amb tenir un PC connectat a la xarxa; ara, cal molt més potencial per a poder-los minar; hi ha naus industrials senceres d’ordinadors connectats per minar bitcoins, i l’energia que això suposa per a fer-ho és el que atorga valor “real” als bitcoins.

Així s’explica en aquest vídeo:

 

 

El valor és la tecnologia: la cadena de blocs

La cadena de blocs (blockchain) és la tecnologia que sustenta el bitcoin. És una tecnologia P2P, distribuïda en una xarxa descentralitzada i (de moment) infranquejable.  Aquesta tecnologia és l’aportació realment disruptiva dels bitcoins, i actualment hi ha grans empreses (fins i tot bancs) que la volen implementar (és opensource).

Funciona amb un sistema d’encriptació asimètrica: genera dues claus, una pública i una privada.

És el sistema més obert i transparent que hi ha, perquè:

 • És absolutament opensource: es poden generar noves criptomonedes amb la mateixa tecnologia, o fins i tot millorant-la.
 • Cada transacció queda registrada de forma permanent, i és impossible esborrar-la: per a validar cada transacció cal la verificació del 51% de les màquines connectades en la mineria en aquell moment.

 

Per què és una tecnologia transformadora?

Com a criptomoneda, el bitcoin sorgeix dels moviments hackers i anarquistes amb l’objectiu de:

 • Aconseguir la sobirania fiscal, mitjançant la desintermediació d’aquelles institucions que no aporten res a la cadena de valor, com són els bancs (i les seves comissions). Amb el bitcoin, el cost de la transacció és sempre de 0,02 BTC.
 • Protegir el dret a la privacitat de les persones. Eliminant el diner en metàl·lic i promovent les targetes de crèdit, facilitem els nostres hàbits de consum a les empreses i als bancs, que saben en tot moment què tenim i en què ho gastem. Els bitcoins són irrastrejables: opacitat fiscal (un dels punts alhora forts i febles, ja que permet que siguin utilitzats pel frau fiscal i per moure diner negre).

Altres avantatges que té són els següents:

 • Procés de transacció irreversible: és útil pel petit comerç, ja que un pagament amb bitcoins és 100% segur, a diferència del pagament a crèdit, on després es pot eliminar la transacció, etc.
 • A nivell conceptual, és una moneda que no depèn de cap Estat ni cap institució (BCE, FMI). Això fa que no és possible la deflació de la moneda. Tot i que el seu valor és fluctuant (en funció de l’oferta i la demanda), no es pot modificar el seu valor a nivell polític (imprimint més bitllets del compte).

 

Cadena de blocs i encriptació: aplicar la tecnologia per desintermediar

La cadena de blocs (blockchain) és una tecnologia “robusta” en el sentit que en no estar ubicada en cap node central, sinó que és descentralitzada, és difícil d’atacar. Aquí és on té la seva credibilitat: en la privacitat que això genera i en l’empoderament dels usuaris: nosaltres controlem les nostres pròpies coses (diners, o fitxers), no estem a mans de tercers.

Actualment s’està utilitzant aquesta tecnologia per desintermediar altres aspectes de la nostra vida i afavorir la sobirania personal. Dos exemples:

Certificació de documents i idees: BSIGN (http://bsign.net/)

Es tracta d’utilitzar la tecnologia per certificar documents, i així desintermediar agents com la propietat intel·lectual o la SGAE, per exemple. Fins i tot els notaris.

La cadena de blocs es “segella” cada 10 minuts (Time Stamp). Això vol dir que totes les transaccions que s’han realitzat històricament s’actualitzen en un fitxer cada 10 minuts. Un fitxer que es descarrega a cadascun dels ordinadors de la cadena, necessitant sempre el 51% de la xarxa.

Cada cop que es segella es genera un hash que és únic. Per tant, quan s’associa el hash al document que es penja, qualsevol modificació que tingui aquell document generarà un nou hash. Així, es genera una línia temporal única i el document queda associat a aquesta cadena temporal, de forma infranquejable.

 

Emmagatzematge descentralitzat al núvol: STORJ.IO (http://storj.io/)

En aquest cas, el que mou el projecte és donar la sobirania a l’usuari que és propietari del que penja, i protegint així el dret a la privadesa, a diferència dels clouds propietat de les grans corporacions (Dropbox, Drive).

Cada document que es penja s’encripta i es dissemina en trossos, que s’allotgen de forma descentralitzada en els PCs que conformen la mineria. L’única manera de poder accedir als documents de forma sencera és mitjançant les claus d’encriptació que només té el propietari dels documents.

 

9 Comments
 • Evelyn Serrell

  10 Diciembre, 2016 at 10:54 Responder

  This is a comment to the webmaster. I discovered your somKers | Tecnologies transformadores: Bitcoin page by searching on Google but it was difficult to find as you were not on the front page of search results. I know you could have more traffic to your website. I have found a company which offers to dramatically increase your rankings and traffic to your site: http://webhop.se/1ix I managed to get close to 500 visitors/day using their services, you can also get a lot more targeted traffic from Google than you have now. Their services brought significantly more visitors to my website. I hope this helps!

 • Jennifer

  12 Diciembre, 2016 at 04:24 Responder

  Did you just create your new Facebook page? Do you want your page to look a little more “established”? I found a service that can help you with that. They can send organic and 100% real likes and followers to your social pages and you can try before you buy with their free trial. Their service is completely safe and they send all likes to your page naturally and over time so nobody will suspect that you bought them. Try their service for free here: http://8si.ru/2gerk

 • Livia Schacter

  14 Diciembre, 2016 at 13:38 Responder

  Hello my name is Livia Schacter and I just wanted to drop you a quick message here instead of calling you. I came to your somKers | Tecnologies transformadores: Bitcoin page and noticed you could have a lot more hits. I have found that the key to running a popular website is making sure the visitors you are getting are interested in your subject matter. There is a company that you can get keyword targeted traffic from and they let you try their service for free for 7 days. I managed to get over 300 targeted visitors to day to my website. http://c.or.at/25v

 • Jennifer

  16 Diciembre, 2016 at 02:05 Responder

  I decided to leave a message here on your somKers | Tecnologies transformadores: Bitcoin page instead of calling you. Do you need more likes for your Facebook Fan Page? The more people that LIKE your website and fanpage on Facebook, the more credibility you will have with new visitors. It works the same for Twitter, Instagram and Youtube. When people visit your page and see that you have a lot of followers, they now want to follow you too. They too want to know what all the hype is and why all those people are following you. Get some free likes, followers, and views just for trying this service I found: http://nt4.pl/u/72

 • Evelyn Serrell

  18 Diciembre, 2016 at 09:03 Responder

  This is a memo to the admin. I discovered your somKers | Tecnologies transformadores: Bitcoin page by searching on Google but it was hard to find as you were not on the first page of search results. I know you could have more traffic to your website. I have found a site which offers to dramatically improve your website rankings and traffic to your site: http://hud.sn/6sk5 I managed to get close to 500 visitors/day using their service, you can also get a lot more targeted visitors from search engines than you have now. Their service brought significantly more traffic to my site. I hope this helps!

 • Evelyn Serrell

  21 Diciembre, 2016 at 15:30 Responder

  This is a message to the admin. I came to your somKers | Tecnologies transformadores: Bitcoin page by searching on Google but it was difficult to find as you were not on the front page of search results. I know you could have more visitors to your site. I have found a site which offers to dramatically improve your website rankings and traffic to your site: http://dtl.la/tmJ9x I managed to get close to 500 visitors/day using their service, you can also get a lot more targeted traffic from Google than you have now. Their service brought significantly more traffic to my site. I hope this helps!

 • Jennifer

  22 Diciembre, 2016 at 09:15 Responder

  Did you just create your new Facebook page? Do you want your page to look a little more “established”? I found a service that can help you with that. They can send organic and 100% real likes and followers to your social pages and you can try before you buy with their free trial. Their service is completely safe and they send all likes to your page naturally and over time so nobody will suspect that you bought them. Try their service for free here: http://nt4.pl/u/72

 • Evelyn Serrell

  27 Diciembre, 2016 at 18:18 Responder

  This is a message to the webmaster. I discovered your somKers | Tecnologies transformadores: Bitcoin page by searching on Google but it was difficult to find as you were not on the first page of search results. I know you could have more visitors to your site. I have found a website which offers to dramatically increase your website rankings and traffic to your website: http://re2l.in/1fe I managed to get close to 500 visitors/day using their services, you can also get a lot more targeted traffic from Google than you have now. Their services brought significantly more visitors to my website. I hope this helps!

Post a Comment