somKers | Cada escola tindrà un MakerSpace
21446
post-template-default,single,single-post,postid-21446,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Cada escola tindrà un MakerSpace

The New Media Consortium és una organització a nivell global que analitza les tendències emergents en l’ús de la tecnologia en educació. A través de diversos panells d’experts, elabora els informes Horizon, on explica les tecnologies que l’educació adoptarà en un termini breu de temps (màxim 5 anys).

En el seu informe de 2015 sobre educació primària i secundària, l’NMC Horizon declara els makerspaces (espais de fabricació digital: hacklabs, fablabs, etc) com a espais que tindrà cada centre en un any o menys.

La previsió és excessivament optimista: els centres de primària i secundària tot just estan introduint la robòtica i la programació, i sovint de forma (encara) no curricular (és a dir, no obligatòria per a tothom, sinó com a activitat optativa, “extraescolar”).

El que és clar per tothom (o gairebé tothom) és que l’educació tradicional ja no respon a les necessitats formatives de la societat del segle XXI. Ni a nivell d’habilitats ni de competències. Per això, s’estan dedicant molts esforços, tant des de sectors públics com privats arreu del planeta, a detectar aquelles innovacions en l’educació que més s’adiuen a allò que requereix una societat basada en el coneixement i els anhels democràtics.

Els nous models pedagògics emergents centren la seva atenció en els alumnes, i no en la informació (que de totes maneres trobem a cop de Google). Allò rellevant no és el contingut, sinó l’habilitat dels alumnes per a relacionar-lo amb altres continguts i dotar-los de significació per mitjà de l’experiència. Diversos teòrics, com Freire o Dewey, aposten per una educació més basada en el món real, en la creació d’experiències. Aprenentatge basat en reptes, jocs o problemes són les noves maneres de relacionar continguts amb inquietuds de forma significativa pels nois i noies.

 

Per què cada escola necessita un MakerSpace?

Paulo Blikstein, professor de la Universitat de Stanford, considera els Makerspaces o Laboratoris de Fabricació digital com “la democratització de la invenció”. Inventar coses i fabricar-les aporta totes aquelles habilitats i competències que busquem en els nois i noies del futur: capacitat d’innovar, d’imaginar, iniciativa, esperit crític, treball en equip i col·laboració. Alhora que utilitza continguts i habilitats relacionades amb les matemàtiques, l’enginyeria, el disseny, la creativitat, i fins i tot la llengua i l’expressió (en aquests espais un dels pilars de funcionament és el “compartir” la creació).

Les eines de fabricació digital disminueixen els costos de producció i de la tecnologia, i tot allò relacionat amb el món “opensource” permet accedir més fàcilment al coneixement generat per altres persones. Els costos més ajustats fan accessibles aquestes tecnologies a tots els centres dels sistemes educatius. I permeten produir projectes de resultats estèticament potents a nois i noies amb una corba d’aprenentatge acceptable i motivadora.

 

De moment, hi ha diversos projectes iniciats en aquesta línia, capitanejats pels Estats Units. En primer lloc, la Universitat de Stanford té des de 2009 iniciat el projecte Fablab@School, per tal de promoure espais de fabricació digital als centres educatius. I el primer Fablab@School a Europa és català: el Liceu Politècnic de Rubí ha incorporat aquesta iniciativa obtenint bons resultats.

I també Make Media, els creadors de la revista Make i els Maker Faires arreu del món, ha iniciat un projecte de MakerSpaces a centres educatius, projecte finançat per DARPA.

 

Un any sembla agosarat. Però està clar que el potencial del món maker i conèixer la tecnologia des de dins serà un element clau i necessari per sobreviure el segle XXI.

1 Comment
  • RachelGuinc

    28 Diciembre, 2016 at 06:27 Responder

    The new XRumer 16.0 – revolution in online promotion:
    artificial intelligence will help you to attract customers so effectively,
    more than ever!

Post a Comment